Pomarańcze

Girl with fruits and glass of orange juice, on white

Pomarańcze to owoce, po które z chęcią sięgamy. Nic dziwnego – są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Możemy spożywać je samodzielnie bądź pić wyciśnięty z nich sok, a skórka z tych owoców jest często wykorzystywana jako dodatek do wyrobów cukierniczych – jest niezwykle aromatyczna (a to za sprawą olejków eterycznych). Miąższ pomarańczy ma słodko-kwaśny smak, a otaczająca owoce biała skórka jest lekko gorzkawa.

Pomarańcze pochodzą z Chin oraz Wschodniej Azji, obecnie uprawia się je w wielu krajach świata – w Hiszpanii, Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Chinach, czy we Włoszech. Te pomarańczowe kule kryją w sobie wiele cennych składników:

  • witaminę A
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12)
  • witaminę C
  • witaminę D
  • witaminę E
  • kwas foliowy
  • beta-karoten
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
  • magnez
  • wapń
  • potas
  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • fosfor
  • selen

Pomarańcze mają sporo właściwości prozdrowotnych. Cenne są nie tylko same owoce, ale również skórka, nasiona, kwiaty, czy liście. Pomarańcze mają pozytywny wpływ na nasze ciśnienie oraz serce. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi, a także  wspomagają procesy trawienne – usprawniają perystaltykę jelit. Powinny po nie sięgać kobiety cierpiące na PMS – łagodzi objawy towarzyszące zespołowi napięcia przedmiesiączkowego. Zawarta w pomarańczy witamina C wspomaga układ odpornościowy oraz wspiera walnę z wolnymi rodnikami, tym samym opóźniając procesy starzenia się. Pomarańcze mają pozytywny wpływ na wygląd naszej cery. Dodatkowo wspomagają oczyszczanie się organizmu ze szkodliwych substancji. Ponadto wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i łagodzą reakcje alergiczne. Pomarańcze mają właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Są bogatym źródłem błonnika – to cenna informacja dla osób dbających o linię.

Jedząc pomarańczę, nie powinniśmy jej dokładnie obierać. W białej skórce znajdują się cenne dla nas pektyny oraz witamina PP. Skórka również pozytywnie wpłynie na procesy trawienne i obniży poziom złego cholesterolu.

Owoce te zostały również docenione przez przemysł kosmetyczny – działają odświeżająco, odżywiają i odmładzają skórę. Są częstym składnikiem preparatów do pielęgnacji twarzy i włosów, a także wyrobów perfumeryjnych.